Доколку
ни се ординира некој антибиотик, важна работа на која треба да обратиме големо
внимание е секако исхраната. Имено, некои состојки од храната може да реагираат
заедно со некои делови од кои е составен лекот и како резултат на таа реакција
да се јави проблем, односно може да дојде до инхибирање на дејството на
антибиотикот, забавување или забрзување на дејството на антибиотикот или пак,
појава на сериозни компликации.
Карактеристичен пример за лек – храна интеракција имаме кај тетрациклините. Па така, кога лекарот ќе ни ординира некој антибиотик од групата на тетрациклини (Вибрамицин), тогаш не треба истиот да го земаме со млеко, а притоа треба и да избегнуваме млечни производи бидејќи тие се богати со калциум (двовалентен катјон), па така калциумот може да се врзи со тетрациклинот и да формира соединенија (хелати) кои ќе се таложат во организмот, особено во забите и ќе предизвикаат оштетување на истите. Токму поради оваа причина, секогаш треба да се консултираме со матичниот лекар и фармацевтот за тоа која храна треба да ја избегнуваме додека се наоѓаме на терапија со дотичниот антибиотик.
Карактеристичен пример за лек – храна интеракција имаме кај тетрациклините. Па така, кога лекарот ќе ни ординира некој антибиотик од групата на тетрациклини (Вибрамицин), тогаш не треба истиот да го земаме со млеко, а притоа треба и да избегнуваме млечни производи бидејќи тие се богати со калциум (двовалентен катјон), па така калциумот може да се врзи со тетрациклинот и да формира соединенија (хелати) кои ќе се таложат во организмот, особено во забите и ќе предизвикаат оштетување на истите. Токму поради оваа причина, секогаш треба да се консултираме со матичниот лекар и фармацевтот за тоа која храна треба да ја избегнуваме додека се наоѓаме на терапија со дотичниот антибиотик.
Многу е битно дека ниеден лек не треба да се пие во комбинација со алкохол, бидејќи последиците од таквата комбинација може да бидат фатални, односно може да дојде и до појава на смрт.
No comments:
Post a Comment